E-knjiga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

E-knjiga, eKnjiga ili eknjiga (engl. eBook, e-book), skraćenica od elektronska knjiga, je knjiga koja se distribuira u digitalnoj formi. E-knjige se čitaju na računarima sa programima kao što su Adobe Reader ili Microsoft Reader, ili na posebnim portabilnim čitačima.

E-knjiga se prvi put pominje 1971. godine kada je Michael Hart, student univerziteta u Illinoisu, putem univerzitetske mreže počeo distribuirati knjige u digitalnoj formi. To je bio početak projekta koji je Hart poslije nazvao project Gutenberg, po revolucionaru tehnologije štampanja Johannu Gutenbergu. Projekt se zalaže za kreiranje elektronskih verzija književnih dijela u javnom domenu i njihovo besplatno distribuiranje putem interneta i pripadaju mu velike zasluge za širenje i populizaciju e-knjiga.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]