Književna kritika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Književna kritika je dio nauke o književnosti koji se bavi proučavanjem, ocjenjivanjem i tumačenjem književnih djela. Savremena književna kritika je često pod utjecajem književnih teorija, tj. filozofskom raspravom o metodama i ciljevima književnosti.[1]

Historija književne kritike[uredi | uredi izvor]

Antički period[uredi | uredi izvor]

Najstariji tekstovi književne kritike potječu iz antičkog perioda i to u tekstovima grčkih filozofa Platona i Aristotela.

Platon[uredi | uredi izvor]

U svojoj Državi Platon dovodi u pitanje ulogu poezije (književnosti) kao relevantnog faktora u društvu. Prema njegovom shvatanju, svijet u kojem živimo je tek "sjena" svijeta ideja, a pošto pjesnici u svojim djelima tek oponašaju ovaj svijet, književnost po Platonu nije ništa više do "sjena sjene", te kao takav nas ne može dovesti do istine.

Aristotel[uredi | uredi izvor]

S druge strane, Aristotel u svojoj Poetici tvrdi da književnost ima svrhu i da pomoću svoje mimetičke prirode može dovesti do katarze, tj. pročišćenja. On smatra da uloga književnosti i pjesnika ne leži u tome da otkrije neku višu istinu, nego da kroz zadovoljavanje emocionalnih i psiholoških potreba prođemo kroz proces pročišćenja.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ 1928-, Kennedy, George A. (George Alexander), (1990). The Cambridge history of literary criticism. Vol. 1, Classical criticism. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 9781139055338. OCLC 440829946.CS1 održavanje: dodatna interpunkcija (link) CS1 održavanje: numerička imena: authors list (link)
  2. ^ "literary criticism". Encyclopedia Britannica (jezik: engleski). Pristupljeno 22. 10. 2017.