Michel Houellebecq

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Michel Houellebecq
2008.06.09. Michel Houellebecq Fot Mariusz Kubik 03.jpg
Rođenje (1958-02-26) 26. februar 1958 (61 god.)
Réunion, Francuska

Michel Houellebecq (miʃɛl wɛlˈbɛk) francuski je pjesnik, esejist i romanopisac.

Houellebecq je među najkontroverznijim piscima današnjice. Sa svoja tri romana koji se bave tabu temama (seksualni turizam, islamski fundamentalizam, kloniranje, alternativni životni stilovi...) zadao je mnogo muke dežurnim cenzorima i kritici. Neki ga nazivaju slobodnim piscem koji se protivi političkoj korektnosti i zabranama društva dok će mnogima njegovi stavovi biti rasistički, seksistički i, općenito, šokantni.

Svojim djelima te stalnom polemikom po javnim glasilima, Houellebecq je na sebe navukao bijes mnogih, a trenutačno se protiv njega (i njegovih djela) vodi i par sudskih procesa.

Rodio se kao Michel Thomas na ostrvu Réunionu. Tamo je proveo najranije dane. Nakon toga je otišao u Francusku živjeti s bakom, od koje je preuzeo prezime Houellebecq koje će mu postati književni pseudonim. Pohađao je osnovnu i srednje školu. Počeo se pripremati da bi mogao pristupiti elitnim školama. 1978. diplomirao je kao agronomski inženjer. Radio je kao kompjuterski administrator, čak i u Francuskoj Nacionalnoj Skupštini. Proslavio ga je prvi važniji rad, Širenje područja borbe. Za to djelo dobio je niz nagrada. Živio je u Alžiru, Irskoj, i na mnogo drugih mjesta. Nema ženu ni djecu. Trenutno živi u Španiji, ali ne namjerava tamo ostati zauvijek.[potreban citat]

Romani[uredi | uredi izvor]