Alexis de Tocqueville

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Alexis de Tocqueville

Alexis-Charles-Henri Clérel de Tocqueville (29. Juli, 1805 – 16. April, 1859) bio je francuski mislilac političke domene i historičar najviše poznat po svojim djelima Demokratija u Americi (koja je izašla u dva dijela: 1835. i 1840.) i Stari režim i revolucija (1856.). U navedenim djelima istraživao je efekte postizanja jednakosti u društvenim okolnostima na pojedinca i državu a koja se dešavala u zapadnim društvima.

Demokratija u Americi (1835.), njegovo najveće djelo, izdata je nakon njegovog putovanja u Sjedinjene države i danas se smatra primjerkom najranijh radova iz oblasti sociologije. Istaknuti predstavnik tradicije liberalizma u politici Tocqueville je bio aktivan učesnik u francuskoj politici, prvo u Julskoj Monarhiji (1830–1848, period liberalnog monarhijskog poretka u Francuskoj) a zatim i tokom Druge republike (1849–1851) koja je nastala nakon Revolucije u februaru 1848. Napustio je učestvovanje u politici nakon državnog udara 2. decembra 1851, kojeg je predvodio Louis Napoléon Bonaparte i od tada započinje s pisanjem prvog dijela knjige Stari režim i revolucija kojeg je i završio do svoje smrti.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]