Čanakja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Čanakja (sanskrit: चाणक्य ) (oko 350.-283. p. n. e.) - indijski filozof, profesor, ministar i savjetnik Čandragupte, prvog vladara Maurijskog carstva. Poznat je i pod imenima Kautilja i Višnugupta. Smatra se i pretečom naučnika na područjima ekonomskih i političkih nauka.

Njegova najpoznatija djela su „Arthašastra“ i „Nitišastra“. U prvom od njih Čanakja otvoreno priznaje, da je sudjelovao u svrgavanju dinastije Nanda i da je omogućio Čandragupti da dođe na vlast. Svojim savjetima, pomogao mu je, da stvori veliku državu, koja se prostirala od današnjeg Irana na sjeverozapadu do države Misor na jugu. U djelu „Arthašastra“ on se detaljno bavi pitanjima monetarne i fiskalne politike, međunarodnih odnosa i ratnih strategija. S druge strane, „Nitišastra“ predstavlja raspravu o idealnom načinu života, pokazujući koliko je Čanakja detaljno proučavao indijsku kulturu i stil života. Napisao je i veliki broj aforizama u kojima savjetuje ljudima kako, da se ponašaju.