Sanskrt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Riječ "sanskrit" na devanagari pismu

Sanskrit (संस्कृत, n., od sam "zajedno" i krta "napravljen", doslovno: "sastavljen", "sastavljeni jezik") je jezik kojim je napisana najranija indijska literatura, takozvane vede. Sanskrit igra značajnu ulogu u hinduizmu i pri tome je klasični jezik brahmana. Sanskrit je prvi sistematizirao gramatičar Panini u 4. vijeku p. n. e.

Sanskrit je vjerovatno nastao oko 1200. godine p. n. e. Već nekoliko vijekova se za pisanje sanskrita koristi tzv. devangari pismo, mada su i neka lokalna pisma korištena za zapisivanje sanskrita. Sanskrit je danas najvećim dijelom "mrtvi" jezik, kao latinski ali je još uvijek u upotrebi kao sveti jezik Hindusa pošto su njihove svete knjige uglavnom napisane na ovom jeziku. Sanskrit osim toga i danas ima nezamjenjivu ulogu u vjerskim ceremonijama poput vjenčanja, sahrana itd.

Nekoliko riječi iz sanskrita (nekad i posredstvom drugih jezika) je našlo svoj put i u bosanski jezik: arijski, avatar, džungla, guru, joga, mandala, mantra, mošus, nirvana, svastika (kukasti krst), tantra.

Historija[uredi | uredi izvor]

Sanskrit je najstariji indoarijski jezik. Iz sanskrita su se razvili moderni jezici hindi, urdu, bengali, marathi, kašmiri, punjabi, nepalski jezici i romani (romski jezik). Osim klasičnog sanskrita postoji i tzv. vedski sanskrit na kojem su napisane četiri svete hinduske vede.

Struktura[uredi | uredi izvor]

Sanskrit pripada indijskoj grani indogermanske porodice jezika i time ima zajedničke korijene kao i većina modernih ili klasičnih evropskih jezika. Srodnost se najjednostavnije da pokazati kroz riječi za oca i majku: matr i pitr na sanskritu, mater i pater na latinskom, meter (μητηρ) i pater (πατηρ) na starogrčkom. Osim toga se lako da uočiti slična gramatička struktura svih indoevropskih jezika, sa rodom, padežima, vremenima i modusima.

Sanskrit ima osam padeža: nominativ, vokativ, akuzativ, instrumental, dativ, ablativ, genitiv i lokativ. Osim jednine i množine, sanskrit ima i tzv. dvojinu (kao npr. arapski).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Globe of letters.svg Nedovršeni članak Sanskrt koji govori o lingvistici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.