Instrumental

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Instrumental je snimka obično bez ikakvog vokala, iako može uključivati neke neartikulirane vokale, kao što su prateći vokali u okruženju velikog benda. Kroz semantičko proširenje, širi smisao riječi pjesma može se odnositi na instrumentale. [1] [2] [3] Muzika se prvenstveno ili isključivo proizvodi pomoću muzičkih instrumenata. Instrumental može postojati u notnom zapisu, nakon što ga napiše kompozitor; u umu kompozitora (naročito u slučajevima kada će sam kompozitor izvesti komad, kao u slučaju bluz solo gitariste ili guslara narodne muzike); kao komad koji uživo izvodi jedan instrumentalista ili muzički ansambl, koji može biti u sastavu od dua ili trija do velikog big benda, koncertnog benda ili orkestra.

U pjesmi koja se inače pjeva, dio koji se ne pjeva, ali koji se svira instrumentima, može se nazvati instrumentalnim interludijem, ili, ako se javlja na početku pjesme, prije nego što pjevač počne da pjeva, instrumentalnim uvodom. Ako instrumentalna sekcija ističe vještinu, muzikalnost i često virtuoznost određenog izvođača (ili grupe izvođača), dio se može nazvati "solo" (npr. solo na gitari koji je ključni dio heavy metal muzike i hard rock pesme). Ako su instrumenti udaraljkaški instrumenti, interludij se može nazvati perkusionim interludijem ili "pauzom udaraljki". Ove pauze su oblik pauze u pjesmi.

Bilješke[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ozzi, Dan; Staff, Noisey (2018-04-11). "RLYR's 'Actual Existence' Is 40 Minutes of Beautiful Chaos". Noisey (jezik: engleski). Pristupljeno 2019-01-26.
  2. ^ Bernardinelli, Federico (2018-08-19). "Rocking on Banker's Hill, an Interview with El Ten Eleven". Arctic Drones (jezik: engleski). Pristupljeno 2019-01-26.
  3. ^ "Interview with Jasper TX | Sweden Experimental interviews". www.tokafi.com. Pristupljeno 2019-01-26.