Idi na sadržaj

Trio

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

U muzici, trio (izveden iz italijanskog "trio", što znači "trica") je metoda instrumentacije ili pjevanja po tri različita zvuka ili glasa kako bi se stvorila melodična muzika ili pjesma.

Klasična muzika[uredi | uredi izvor]

Instrumentalni ansambl[uredi | uredi izvor]

U klasičnoj muzici, i tačnije, kamernoj muzici, trio može označavati djelo za tri instrumenta ili glasove. Uobičajeni oblici takvih trija uključuju "klavirski trio" - klavir, violina i violončelo - i "gudački trio" - violina, viola i violončelo.

Trio se također pojavljuje u nazivu muzičkog oblika trio sonate, koji je bio popularan u 17. i početkom 18. vijeka. Trio sonata je napisana za dva solo melodijska instrumenta i basso continuo, čineći ukupno tri dijela, pa sonata po tome i dobija ime trio. Međutim, zbog toga što je basso continuo obično sastavljen od najmanje dva instrumenta (uglavnom violončelo ili bas viole i čembala), nastupi trio sonata obično uključuju ​​najmanje četiri muzičara.

Muzički oblik[uredi | uredi izvor]

Trio se također odnosi na središnji dio djela u trodjelnom obliku (ABA). Ovo značenje se nalazi u nazivima menuet i trio" ili "Scherzo i trio", koji često formiraju treći stavak simfonije, sonate ili sličnih djela.

Rock i rap muzički trio[uredi | uredi izvor]

U rock muzici, većina grupa obično imaju četiri do pet članova, ali postoje i mnogi sa tri osobe. Najrasprostranjeniji trio u rock muzici u svom sastavu ima gitaru, bas, i bubnjeve, sa jednim ili više od tih izvođača koji i pjevaju. Poznati primjeri trija po ovom uzorku uključuju Rush, The Police, Motorhead i Nirvana. Međutim, postoje i druge postave, kao na primjer Emerson, Lake & Palmer, gdje je gitara zamijenjena klavijaturom. Operativni kao trio omogućuje muzičarima koji učestvuju da pokažu svoje vještine, zajednički noseći teret zato što nemaju uobičajenog četvrtog člana. Jimi Hendrix, iako zapamćen kao solista, često je svirao kao dio trija.

Trio se također može osloniti na kombinaciju instrumentacije i pjevačke harmonizacije. Crosby, Stills & Nash počeli su kao trio poznati po svom skladnom pjevanju. Neki trio sastavi se oslanjaju isključivo na pjevačke vještine izvođača koji rade ispred unaprijed snimljenih instrumentalnih pjesama. To uključuje grupe poput Destiny's Child i TLC. U rap muzici, trio može biti sastavljen od tri izvođača koji izmjenjuju pjevačke dionice, kao i kod Beastie Boys, The Lonely Island, Foreign Beggars, ili mogu biti dva pjevača zajedno sa DJ koji pruža instrumentarij putem uzimanja uzoraka i "turntablism", kao sa Salt-N-Pepa, sastoji se od dva pjevača i DJ Spinderella.

Uobičajeni trio muzički sastavi[uredi | uredi izvor]

Trio sonata Klavirski trio (klavir, violina, violončelo) Gudački trio (violina, viola, violončelo) Frula, viola i harfa (flauta, viola, harfa) Jazz Trio (klavir, bas, bubnjeve) Klarinet-violina-klavirski trio (klarinet, violina, klavir) Klarinet-viola-klavirski trio (klarinet, violu, klavir) Klarinet-violončelo-klavirski trio (klarinet, violončelo, klavir) Snaga Trio (električna gitara, bas-gitara, bubnjeve) Harmonika trojac (kromatska harmonika, bas harmonika, akord harmonika) Horn trio (violina, truba, klavir) [1]

Reference[uredi | uredi izvor]