Kalidasa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kalidas.jpg

Kālidāsa (Devanāgarī: कालिदास "sluga Kali") je poznati indijski pisac, koji se smatra jednim od najvećih pisaca na jeziku sanskrit. Vrijeme u kojem je živio nije tačno poznato, ali se smatra da je radio ili u 4. ili 5. ili u 6. vijeku.

Svoja književna djela, bazirao je na motivima iz hinduističke mitologije i filozofije.

Najpoznatija su mu djela dvije indijske epske poeme, "Raghuvamsa" i "Kumārasambhava", i tri indijske drame "Mālavikāgnimitram", "Abhijñānaśākuntalam" i "Vikramōrvaśīyam".

Život[uredi | uredi izvor]

O životu Kālidāsa se sa sigurnoću ništa ne zna, osim njegovih djela. Tako nije poznato ni vrijeme u kojem je živio, ni mjesto gdje je živio. Prema legendi, pjesnik je bio poznat po svojoj ljepoti, koje je zapala za oko princezi koja se udala za njega. Legenda kaže da Kalidasa nije bio školovan, te se princeza često sramila zbog njegovog neznanja i nepismenosti. Jednom prilikom nakon što ga je princeza posramila, Kalidasa je odlučio počiniti samoubistvo u jezercu. Prije samoubistva pozvao je Kali za pomoć, čiji je bio odani poštovatlac (što mu govori i samo ime "sluga Kali"). Ona ga je nagradila iznenadnim darom izvanredne mudrosti. Tada je postao najbriljantnijim od "devet dragulja" na dvoru slavnog kralja Vikramaditya iz Ujjaina. Legenda govori da ga je ubila njegova ljubavnica na Sri Lanki u vrijeme vladavine Kumaradasa.