Idi na sadržaj

Polimat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Leonardo da Vinci često se smatra "renesansnim čovjekom" i jedan je od najprepoznatljivijih polimata

Polimat (grč.: πολυμαθής, polymathēs, "onaj koji je mnogo naučio")[1] ili polihistor jeste osoba čija se stručnost proteže na više potpuno različitih naučnih i društvenih polja. U drugoj, manje službenoj upotrebi, izraz polimat upotrebljava se za nekoga ko posjeduje veliko znanje. Većina antičkih naučnika bili su polimati, gledano s današnje tačke gledišta.

U manje formalnom smislu, pod polimatom se može podrazumijevati i izuzetno obrazovana osoba ili erudit. Kroz historiju, s obzirom na to da nije postojalo čvrsto razgraničenje između raznih oblasti i kulture i nauke, veliki broj prijašnjih naučnika i mislilaca bili su polimati po današnjim standardima.

Jedan od sinonima za univerzalnog čovjeka jest renesansni čovjek, s obzirom na to da su se najpoznatije ličnosti renesanse nastojale istaći u što je moguće više oblasti nauke i umjetnosti, pri čemu se posebno ističu Leonardo da Vinci, Michelangelo, Galileo Galilei, Nikola Kopernik i Francis Bacon. Za vrijeme Osmanlijskog carstva u Bosni i Hercegovini, istaknuti polimat je bio Nasuh Matrakčija. Osim za njih, taj se izraz koristi i za ličnosti koje su živjele prije tog perioda, kao što je Aristotel, i kasnije, kao što su Johann Goethe i Isaac Newton.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ovaj izraz prvi je put upotrijebljen u engleskom jeziku u 17. stoljeću, odakle je došao i do nas Harper, Daniel (2001). "Online Etymology Dictionary". Pristupljeno 5. 12. 2006.