Gottfried Wilhelm Leibniz

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gottfried Wilhelm Leibniz
Example alt text
Rođenje

1. juli 1646.

Leipzig, Njemačka
Smrt

14. novembar 1716.

Hannover, Njemačka

Gottfried Willhelm Leibniz (Gotfrid Vilhelm Lajbnic, 1646 - 1716.), bio je njemački matematičar, naučnik i filozof. U matematici mu se pripisuje (zajedno sa Newtonom) otkriće diferencijalnog računa; vjeruje se da je došao do otkrića 11. novembra 1675. godine. On je konstruisao prvi mehanički računar koji je mogao množiti i dijeliti. Međutim, model njegove mašine je izgubljen. Njemu se pripisuje i otkriće moderne forme binarnog brojčanog sistema, koji se danas koristi u kompjuterima. Bio je osnivač Berlinske akademije.

Tvrdio je da je čitav svijet građen od duhovnih atoma: monada. Svaka monada je svijet u malom, a u njoj se sukobljavaju sile, pa odatle potiče svaka aktivnost i težnja ka usavršavanju. Njegovo veliko djelo u kojem je opisao te duhovne atome je "Monadologija" (oko 1713. godine). Lajbnicov racionalistički sistem sedamnaestog vijeka, po mnogim pogledima je najneobičniji. Pisac, filozof i prosvjetitelj Volter, u svom djelu Kandid, ismijao je Lajbnicovu ideju da je ovo "najbolji od svih mogućih svjetova". Lajbnic je to tvrdio zato što je smatrao da je ovo najbolji i najbolje uravnoteženi svijet od svih, jer ga je stvorio savršeni Bog.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]System-users.svg Nedovršeni članak Gottfried Wilhelm Leibniz koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Logo Wikicitata
Wikicitati imaju citate vezane za: Gottfried Willhelm Leibniz
Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: