René Descartes

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
René Descartes
Example alt text
Rođenje

31. mart 1596.

Touraine, Francuska
Smrt

11. februar 1650.

Stockholm, Švedska

René Descartes (Rene Dekart, 1597-1651.), bio je francuski matematičar i filozof. U matematici je poznat po koordinatnom sistemu i po tome što je dao temelje modernoj geometriji (analitičkoj geometriji). Dekart u svojoj filozofiji traga za najboljom naučnom metodom. Po njegovom mišljenju ta metoda mora da se pridržava četiri pravila:

  1. Ništa ne treba prihvatiti kao istinito ako nam to nije jasno i razgovijetno (pogledati jasni i razgovijetni pojmovi).
  2. Pravilo analize; svaki problem treba rastaviti na manje probleme
  3. Pravilo sinteze; naše misli treba usmjeriti određenim redom: od najjednostavnijih do najsloženijih.
  4. Prebrojavanje i kontrola

On polazi od sumnje, uzima sve za neistinito i lažno. Sumnjati se može u sve. Ako sumnjam, onda mislim. Dekart kaže da jedino ne sumnja u to da misli, to je jedino sigurno. To je jedino postojano. Za Dekarta čovjek je misaono biće, pa je jasno i razgovijetno tvrditi: "Mislim, dakle postojim (jesam)" (Cogito ergo sum). Prema ovome vidimo da je Dekart bio racionalista. Također smatrao je da je svijet građen od dvije supstance: duha i tijela (bio je dualista).

Dekart je tvrdio da se čovjek rađa sa idejama i da nije tabula rasa (kritikovao je Johna Locka koji je govorio da se ljudi rađaju kao tabula rasa).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]
System-users.svg Nedovršeni članak René Descartes koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.