René Descartes

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
René Descartes
Frans Hals - Portret van René Descartes.jpg
Rođenje (1596-03-31) 31. mart 1596.
Touraine, Francuska
Smrt (1650-02-11) 11. februar 1650 (53 god)
Stockholm, Švedska

René Descartes (Rene Dekart, 1597-1651.), bio je francuski matematičar i filozof. U matematici je poznat po koordinatnom sistemu i po tome što je dao temelje modernoj geometriji (analitičkoj geometriji). Dekart u svojoj filozofiji traga za najboljom naučnom metodom. Po njegovom mišljenju ta metoda mora da se pridržava četiri pravila:

  1. Ništa ne treba prihvatiti kao istinito ako nam to nije jasno i razgovijetno (pogledati jasni i razgovijetni pojmovi).
  2. Pravilo analize; svaki problem treba rastaviti na manje probleme
  3. Pravilo sinteze; naše misli treba usmjeriti određenim redom: od najjednostavnijih do najsloženijih.
  4. Prebrojavanje i kontrola

On polazi od sumnje, uzima sve za neistinito i lažno. Sumnjati se može u sve. Ako sumnjam, onda mislim. Dekart kaže da jedino ne sumnja u to da misli, to je jedino sigurno. To je jedino postojano. Za Dekarta čovjek je misaono biće, pa je jasno i razgovijetno tvrditi: "Mislim, dakle postojim (jesam)" (Cogito ergo sum). Prema ovome vidimo da je Dekart bio racionalista. Također smatrao je da je svijet građen od dvije supstance: duha i tijela (bio je dualista).

Dekart je tvrdio da se čovjek rađa sa idejama i da nije tabula rasa (kritikovao je Johna Locka koji je govorio da se ljudi rađaju kao tabula rasa).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]
System-users.svg Nedovršeni članak René Descartes koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.