Metafizika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Metafizika je filozofska disciplina koja raspravlja o onome što je iza i iznad svake realnosti i iskustva. To je učenje o bitku. Metafizika je najvažnija filozofska disciplina i često se izraz metafizika koristio umjesto naziva filozofija (antički grčki filozofi su često svoje filozofske spise nazivali "Metafizika"; npr. Aristotel), da bi se objasnilo ono što nije dio svakodnevnog iskustva. Riječ je grčkog porijekla (meta - iza i fizis - priroda). Usko vezana za metafiziku je ontologija (opća metafizika).

Pravci u metafizici[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]Discourse-into-the-night.jpg Nedovršeni članak Metafizika koji govori o filozofiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.