Alfred North Whitehead

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Alfred North Whitehead
Rođenje

15. februar 1861.

Ramsgate, Velika Britanija
Smrt

30. decembar 1947.

Cambridge, SAD

Alfred North Whitehead (fon. Alfred Nort Vajthed; Ramsgate, Kent, Velika Britanija. 15. februar 1861 - Cambridge, MA 30. decembar 1947), bio je britansko - američki filozof, fizičar i matematičar.

Radio je na polju logičke, matematičke i filozofske nauke, te metafizike. Najpoznatiji je po svom radu na Principa Matematica koju je napisao u saradnji sa Bertrandom Russellom. Matematikom se pretežno bavio tokom boravka u Cambridgeu, a nakon što 1924. odlazi na Harvard započeo je sa razvojem procesne filozofije. Godine 1927. održao je niz predavanja na Edinburškom univerzitetu iz kojih je nastalo njegovo djelo "Proces i Stvarnost" (Process and Reality). Uprkos tome što je djelovao na mnogim naučnim poljima i u njima ostavio svoj trag, Whitehead je vjerovatno jedan od najzanemarivanijih mislilaca dvadesetog vijeka.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]