Ibn-Rušd

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ibn Rušd
AverroesColor.jpg
Averroes (slika od Andrea Bonaiuto; 14. vijek)
Rođenje 1126.
Kordoba, Španija
Smrt 11 decembar 1198.
Marakeš, Maroko

Ibn Rušd, poznat kao Averroes (arapski: ابوالوليد محمد بن احمد بن محمد بن رشد Abū l-Walīd Muhammad ibn Ahmad ibn Muhammad ibn Rušd;) je rođen 1126. u Kordobi, Španija a umro 11. decembra 1198. u Marakešu). O njemu je također moguće naći podatke pod imenima: Averroès, Averroës ili Averrhoës, kojim se želi naglasiti da su o i e različiti slogovi. Bio je andaluzijsko-arapski filozof i fizičar, stručnjak za filozofiju, islamsko pravo, matamatiku i medicinu. Njegova filozofska škola je poznata ko averizam. Isticao je da filozofija nije za široke mase jer one nisu sposobne za takav način mišljenja. Povezivao je filozofiju sa religijom, pa je proglašen nevjernikom i bio je prognan u Maroko (Marakeš) gdje je i umro.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Ibn Rušd potiče iz familije malikijskih učenika; njegov djed Abu Al-Walid Muhammad (umro 1126. godine) bio je vrhovni sudija Kordobe za vrijeme vlasti Almoravidsa. Njegov otac, Ebu Al-Kasim Ahmed, bio je na istoj poziciji do dolaska dinastije Almohad 1146. godine. Ibn Tufail (Abubacer Aben Tofail na zapadu), filozof almodoskog halife Jusuf Al-Mensura, predstavio je Ibd Rušda na dvoru. Također ga je upoznao sa velikik islamskim fizičarom Avenzorom (Ibn Zuhr), s kojim su postao blizak prijatelj.1160. Za vrijeme njegovog života, Ibn Rušd je držao mjesto kadije u Sevilji, Kordobi i u Maroku. Međutim zpbg svojih stavova u kojima je povezivao filozofiju sa religijom proglašen je nevjernikom i bio je prognan u Maroko (Marakeš) gdje je i umro.

Djela[uredi | uredi izvor]

Colliget

Pisao je komentare o Aristotelu, medicinsku enciklopediju i skupljene radove Galena, a njegovo glavno medicinsko djelo bilo je "Kulliat" (Opća medicina) koje pored vlastitih stavova navodi i stavove Ibn Sina (980-1037) iznesene u djelu (Kanon medicine) Njegovi komentari Aristotela nisu bili bazirani na primarnim izvorima nego na arapskim prevodima tih djela. A njegova djela su podjeljena u dvije grupe, njegova vlastita djela, nazvana Tahafut at-Tahafut, Kitab al-Kashf, i Fasl al-Maqal, a drugu grupu su sačinjavali komentri Aristotela. Ibn Rušd napisao je Jami, Talkhš, i Tefsir, koji su u suštini pojednostavljeni prikaz, komentar sa dosta kritike i napredna Aristotelsovska misao u muslimanskom kontekstu. Jakob Anatoli je 1120. godine preveo njegova djela sa arapskog na hebrejski. Njegovo najznačajnije filozofsko djelo je "Nekoherentnost nekoherentnosti" (Tahafut al-tahafut), u kojem brani Aristotelovu filozofiju od al-Gazallijevih tvrdnji u "Nekoherentnost filozofa" (Tahafut al-falasifa), koji govori protiv ranih neo-aristotelovaca, Avicene, da je samokontradiknto i u suprotnosti sa islamskom doktrinom. Pred kraj 12. vijeka, nakon što su Almohadi osvojili Andaluziju, njegova politička karijera je došla do svog kraja. Averosovi čisto racionalitički pogledi koji su bili u suprotnosti sa striktnim islamskim doktirnama, su učinili da ga Jusuf el-Mensur smjeni, iako ga je prije toga imenovao za ličnog doktora. Avernos se nije oporavio do pred samu smrt. Ostatak svog života posvetio je pisanju filozofskih djela. Mnoga od njegovih djela o logici i metafizici su zauvijek izgubljena. Neka od njegovih djela su preživjela samo na latnskom ili hebrejskom, ali ne i u orginalu, na arapskom.

Njegova filozofija[uredi | uredi izvor]

Ibn Rušf (Averos) je pokušao da sjedini Aristotelovu filozofiju sa islamom. Po njemu konflikt između religije i filozofije ne postoji, prije postoje različiti načini da se dođe do istine. Vjerovao je da je svemir vječan. Također je smatrao da duša ima dva dijela, jedan individualni i jedan uzvišeni; dok individualna duša nije vječna, svi ljudi na osnovnom nivou dijele jednu istu uzvišenu dušu. Averos poznaje dva načina Znanja o Istini. Prvo je znanje istine o religiji koje je bazirano na vjeri ne može biti testirano, i za njegovo razumijevanje nije potreba obuka. Drugo je znaje o filozofiji koje je rezervisano za elitne pojedince koji posjeduju intelektualni kapacitet da se bave ovom studijom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]