Rimokatolička crkva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Katolička crkva)

Rimokatolička crkva je jedna od velikih kršćanskih crkava. Nastala je 1054. velikim raskolom između istočnog i zapadnog kršćanstva. Od Drugog vatikanskog sabora (1962-1965) naziva se i Katoličkom crkvom, mada su sve kršćanske crkve katoličke (univerzalne).

Detaljnije pogledajte članak: Rimokatoličanstvo.

Katolici[uredi | uredi izvor]

Katolički krst (križ)

Katolici su pripadnici rimokatoličke crkve. Kršćanska Crkva je podjeljena 1054. godine na zapadnu (katoličku) i istočnu (pravoslavnu). Taj događaj je poznat kao Crkveni raskol. Kasnije su se od katolika ponovo odvojili protestanti.

Katolici su kršćanski vjernici koji vjeruju u jednoga Boga i kojim je Papa vrhovni poglavar. U katoličanstvu ima zajedničkih elemanata sa ostalim krščanskim religijama, ali ima i posebnosti (kao što je npr. Čistilište, prije ulaska u Raj). Prema posljednjim procjenama, danas na svijetu živi oko milijardu katolika. Najviše ih živi u Latinskoj Americi, južnoj Evropi, te nekim dijelovima centralne Afrike. Osnova katoličke vjere je vjera u trojedinog Boga, Isusa Krista, pravog Boga i pravog čovjeka. Simbol katoličanstva je križ.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]