Al Battani

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Šablon nedostaje ikona.svg Na ovoj stranici koristi se jedan ili više šablona koji ne postoje.
Uklonite ili napravite šablone koji nedostaju i zatim uklonite ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Al-Battānī
Albategnius.jpeg
Rođenje oko 858.

Abu'Abdulah Muhamed ibn Džabir ibn-Sinan al-Raki al-Harani as-Sabi' Albatani (arapski: محمد بن جابر بن سنان البتاني), u zapadnom svijetu poznat i kao: Albategnius, Albategni ili Albatenius (Haran, danas Batani, Irak, 850. - u blizini Samare, 929.) bio je arapski astronom,[1][2][3] astrolog i matematičar. Uveo je u upotrebu niz trigonometrijskih odnosa, a njegovo djelo Kitāb az-Zīj često su citirali mnogi srednjovjekovni astronomi, uključujući i Kopernika.[4]

Al-Battani se ponekad naziva i Ptolomej Arapa[5] te se smatra najvećim i najpoznatijim astronomom srednjovjekovnog islamskog svijeta.[6][7][8][9]

Život i djelo[uredi | uredi izvor]

Ime sugerira da se preobratio u islam.[potreban citat] Bio je najveći astronom svoje narodnosti i svog doba i jedan od najvećih arapskih astronoma uopće. Djelovao je preko 40 godina; prvi put se spominje 877. u Raki (Ar Raqqah, ar-Raqqah), Sirija i Damasku.

Matematika[uredi | uredi izvor]

U matematici je uveo upotrebu sinusa, vjerovatno nezavisno od Aryabhate I. Njegovo djelo sugerira da arapski pisci nisu sami prepisivali, nego su donosili i vlastite rezultate, dobro ovladavši drevnim grčkim i istočnjačkim metodama. Prenošao je niz trigonometrijskih izraza, kao što su :

Također je riješio jednačinu sin x = a cos x i otkrio jednačinu:

koji je aproksimacija sinusa oko tačke 0. Našao je druge trigonometrijske formule, kao npr.:

Koristio je al-Marvazijeve zamisli o tangentama i s njima razvio jednačine za izračun tangensa i kotangensa, s pomoću kojih je izradio tablice. Značajno je doprinio sfernoj trigonometriji.

Astronomija[uredi | uredi izvor]

Njegova slava počiva na izvornom astronomskom djelu. Na mnogo mjesta je ispravio Ptolomeja. Po njemu su kaldejski astronomi odredili sideralnu godina 365d 6h 11m (prosjek 110s) kako bi je razlikovali od tropske. Tvrdio je da je u staroj Perziji postojao ciklus kalendara sa 43.830 dana. Prosječna dužina godine je bila 365,25 dana. Godine su trajale 365 dana, a svake 120., je imala dodani mjesec od 30. dana. Sistemska greška takvog kalendara je -9 minuta na godinu.

Napisao je djelo Opus Astronomicum. Godine 1537. je štampan u knjizi Kretanje zvijezda (O kretanju zvijezda) (De Motu Stellarum). Djelo je na latinski preveo Platon Tiburtin i preveoMelanchthon. Izvorni rukopis se čuva u Vatikanu.

Albatani je ponovno izračunao otklon ekliptike, nove vrijednosti za precesiju ravnodnevnice, dužinu godine i izradio zvjezdani katalog, kao i znamenite astronomske table eSabejske tabele (Kitāb al-Zīdž ali al-Zīdž al-Sābī). Sa njime je poboljšao Ptolomejeve izračune. Poboljšao je proračune Mjesečeve putanje i još nekoliko planeta. Predvidio je pomrčine Sunca i izdao vlastite teorije o pomrčini Mjeseca. Njegov kompendij astronomskih tablica je godine 1116. preveden na latinski, a u 13. vijeku na španski. Zidž je oko godine 1140. na latinski preveo Platon iz Tivolija.

Priznanja[uredi | uredi izvor]

Po njemu je imenovan krater Albatani (Albategnius) na Mjesecu.

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ C.A., Nallino. "al-BATTĀNĪ" (jezik: engleski). Brill. doi:10.1163/1573-3912_islam_sim_1289. 
 2. ^ "Al-Battānī | Arab astronomer and mathematician". Encyclopedia Britannica (jezik: engleski). 
 3. ^ "Al-Battani - Oxford Reference" (jezik: engleski). 
 4. ^ Hartner, Willy (1970–80). "Al-Battānī, Abū ʿAbd Allāh Muḥammad Ibn Jābir Ibn Sinān al-Raqqī al-Ḥarrānī al–Ṣābi". Dictionary of Scientific Biography. New York: Charles Scribner's Sons. ISBN 978-0-684-10114-9. 
 5. ^ Barlow, Peter; Kater, Henry; Herschel, Sir John Frederick William (1856). The Encyclopaedia of Astronomy: Comprising Plane Astronomy. R. Griffin. p. 494.
 6. ^ Schlager, Neil; Lauer, Josh (2001). Science and Its Times: 700-1449. Gale Group. p. 291.
 7. ^ Griffin, Rosarii (2006). Education in the Muslim World: different perspectives. Symposium Books Ltd. p. 31.
 8. ^ Angelo, Joseph A. (2014). Encyclopedia of Space and Astronomy. Infobase Publishing. p. 78.
 9. ^ Ben-Menaḥem, Ari (2009). Historical Encyclopedia of Natural and Mathematical Sciences. Springer Science & Business Media. p. 541.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

"al-Battani, Mohammed ibn Jabir ibn Sinan". New International Encyclopedia. 1905. 

  • Chisholm, Hugh, ur. (1911), Albategnius, Encyclopædia Britannica, (11. izd.), Cambridge University Press.

"al-Battani". New International Encyclopedia. 1920.