Philipp Melanchthon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Philipp Melanchton (Bretten, 16. mart 1497. - Wittenberg, 19. april 1560.), njemački reformator, teolog i filozof.

Philipp Melanchthon

Od 1518. godine bio je profesor u Wittenbergu, gdje je pristao uz Luthera i postao njegovim najbližim saradnikom. Bio je učen humanist i pisac školskih knjiga (grčka i latinska gramatika, logika i dr.) te je dobio naziv Praeceptor Germaniae. Izradio je temelje za reorganizaciju protestantske crkve i škole. Osnivač je Augsbuške konfesije koju je iznio i branio na saboru u Augsburgu 1530. godine. Posebno je cijenio Aristotelovu etiku i dijalektiku te se poput Luthera, držao Aristotelova i Ptolomejeva učenja o kosmosu, pa je Kopernikovo učenje odbacio kao "bezbožno" jer proturiječi Bibliji. Kao idejni vođa "filipista", umjerene struje u protestantizmu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]