Humanizam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Humanizam je veliki kulturni pokret koji je nastao u Evropi u periodu od 14. do 16. vijeka,a centar nastanka tog pokreta bila je Italija,u kojoj su se razvili veoma značajni trgovački centri kao što su bili: Venecija, Đenova, Firenca, Milano itd. Pojavom nove građanske klase kao nosioca razvoja proizvodnje, trgovine i bankarstva mijenjao se dotadašnji način razmišljanja. On se zasnivao na suprostavljanju srednjovjekovnim autoritetima i proučavanju kulture stare Grčke i Rima. Humanizam je latinska riječ. To je napredni pravac u umjetnosti i filozofiji, koji se razvijao tokom 14. i 16. vijeka. Humanizam je prvo italijanska, pa onda evropska pojava. Dobila je ime po Ciceronovom izrazu studia humanitates pod kojom se podrazumijeva sticanje znanja kako bi se ljudski duh obrazovao i podstekao da dostigne potpuno savršenstvo.

Nosioci humanističkih ideja bili su: Dante Alighieri, poznat po svom djelu Božanstvena komedija u kojoj oštro kritikuje crkveno učenje, Francesco Petrarca, poznat po svojim ljubavnim pjesmama, Giovanni Boccaccio-Dekameron, Niccolò Machiavelli-Vladalac, Tommaso Campanella-Grad sunca, Thomas More-Utiopija, Giovanni Pico della Mirandola, filozof-O ljudskom dostojanstvu itd.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Discourse-into-the-night.jpg Nedovršeni članak Humanizam koji govori o filozofiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.