Socijalna psihologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Socijalna psihologija je studij koji istražuje kako društvene okolnosti afektiraju ljudska bića. Znanstvenici u ovom naučnom polju su ujedno i psiholozi i sociolozi obzirom na činjenicu da svi socijalni psiholozi polaze i od pojedinca kao i od grupe kao osnovne jedinice u svojoj analizi. Usprkos sličnostima, ove discipline više teže razlikama u svojim osnovnim ciljevima, postignućima, metodama i terminologijom. Također održavaju posebne akademske žurnale i društva.

Poput drugih nauka kao biofizike i kognitivne nauke i socijalna psihologija je ustvari interdisciplinarno područje. Period kada je postojala ozbiljna saradnja između psihologa i sociologa je bio tokom godina neposredno nakon Drugog svjetskog rata (Sewell, 1989). Unatoč tome što su se ove dvije discipline razdvajale u svojim specijalizacijama i dalje je prisutan određeni nivo međusobnog utjecaja.

Psihologija[uredi | uredi izvor]

Mnogi socijalni psiholozi u svome radu se drže prvobitno psihologije. Njihov pristup koji se u proučavanjima uglavnom usmjerava na individuum teži stavovima da su mišljenja, osjećaji i ponašanje pojedinca pod utjecajem drugih ljudi iz okoline. Istraživače koji se orijentiraju na isključivo psihološki aspekt zanimaju situacije u kojima se odvijaju neposredni socijalni kontakti kao i interakcije između osoba u promjenjivim situacijama. Istraživanja nastoje postići dosljednost u empiriji i kvantitativnosti a obično se vrše u laboratorijskim eksperimentima.

Psiholozi koji se bave socijalnom psihologijom uglavnom se zanimaju za teme kao što su: stavovi, društveno razumijevanje, kognitivna disonanca, društveni utjecaj, kao i pojavama u interpersonalnim odnosima altruizam, agresija. Mogu se izdvojiti i dva utjecajna časopisa koji objavljuju istraživanja iz ovih oblasti a to su američki Journal of Personality and Social Psychology kao i Journal of Experimental Social Psychology.

Sociologija[uredi | uredi izvor]