Političke nauke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Definicija[uredi | uredi izvor]

"Političke nauke (često se spominju kao politologija ili politička znanost) su disciplina socijalnih nauka, koje se bave s naučnim studijem politike. Bave se suživotom građanki i građanina i pitanjem, kako se kontroliše i kako bi se trebao kontrolisati taj suživot s pogledom na institucionalne, proceduralne i predmetno-materijalne osnove. Najvažniji predmeti tih nauka su strukturalni problemi demokratije, sistemske konkurencije socijalizma i kapitalizma, političkih partija i socijalnih pokreta, međunarodnim odnosima, državnim intervencijama i privredi, političkim stajalištima i svjesnih oblika, javnim mnijenjem, masovnim medijima i izbornom ponašanju,odnosima religije i politike-politologijom religije."

Izvor teksta[uredi | uredi izvor]

http://politikwissenschaft.adlexikon.de

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]