Političke nauke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Političke nauke (često se spominju kao politologija ili politička znanost) jesu disciplina socijalnih nauka, koje se bave s naučnim studijem politike. Bave se suživotom građanki i građanina i pitanjem, kako se kontroliše i kako bi se trebao kontrolisati taj suživot s pogledom na institucionalne, proceduralne i predmetno-materijalne osnove. Najvažniji predmeti tih nauka su strukturalni problemi demokratije, sistemske konkurencije socijalizma i kapitalizma, političkih partija i socijalnih pokreta, međunarodnim odnosima, državnim intervencijama i privredi, političkim stajalištima i svjesnih oblika, javnim mnijenjem, masovnim medijima i izbornom ponašanju,odnosima religije i politike-politologijom religije.

Izvor teksta[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]