Društvene nauke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Društvene nauke su po svojoj prirodi teorijske nauke. Prilikom rješavanja bilo kojeg složenijeg metodološkog zadatka moraju se, po pravilu, uzeti u obzir sve osnovne karakteristike teorijske nauke.

Načelom naučne objektivnosti najtješnje je povezan postupak provjeravanja naučnog saznanja.

Načelo preciznosti se najneposrednije ispoljava u načinu definiranja pojmova i postupcima mjerenja i kvalifikacije izvornih podataka.

Načelo općosti i sistematičnosti naučnog saznanja najpotpunije se ostvaruje u obliku naučnih zakona i naučnih teorija. Isto tako se teži da svako naučno objašnjenje ima što sistematičniji karakter da bude to manje ad hoc pretpostavka.

Metodološka zamisao polazi od pretpostavke da su logičko-epistemološka načela svih teorijskih nauka jedinstvena, a da korjeni razlika, koje se nesumnjivo vrlo lahko uočavaju među pojedinim teorijskim naukama, nisu u logici, nego da su one posljedica različitog predmeta kojim se bave pojedine nauke, i kao vrlo različitog stepena opće razvijenosti pojedinih nauka.