Sociologija religije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Sociologija religije prvenstveno proučava praksu, društvene strukture, historijsku pozadinu, razvoj, univerzalne teme kao i ulogu, funkciju, religije u društvu. Poseban je interes usmjeren na fenomen ojačavanja uloge religije u skoro svim društvima na Zemlji danas, praćeno u poređenju sa dosadašnjom, bilježenom historijom. Sociolozi religije nastoje da istraže posljedice djelovanja društva na religiju kao i povratno djelovanje, uticaj, religije na društvo, drugim riječima njihovu dijalektičku međuovisnost.

Tipologija religijskih grupa[uredi | uredi izvor]

Polazeći od opšteprihvaćene tipologije među sociolozima religiozne grupe se mogu klasificirati kao:

Važno je napomenuti da ovim odrednicama sociolozi daju precizne definicije time ih jasno dijeleći od značenja koja im se obično daju i kako se koriste. Posebno riječi "kult" ili "sekta" se među sociolozima koriste oslobođene negativnih konotacija koje obično idu uz njih, iako se u popularnom govoru njima daje pežorativan smisao.