Idi na sadržaj

Vilfredo Pareto

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vilfredo Pareto

Vilfredo Federico Damaso Pareto (15. July 1848, Pariz – 19. August 1923, Geneva) bio je francusko-italijanski industrijalista, sociolog, ekonomist i filozof.

1867. je diplomirao matematiku, a 1870. je doktorirao na temu "Osnovni principi ravnoteže u čvrstim tijelima. Autor je tzv. Pareto principa, također poznatog i kao 80-20 pravilo.

Sociološke teorije[uredi | uredi izvor]

Paretovo glavno djelo je Rasprava o sociologiji (Trattato di Sociologia Generale 1916.) vrlo obimnog sadržaja. Ovdje Pareto izlaže svoju teoriju socijalne ravnoteže koju konstruira s pomoću dva temeljna pojma - residuum (rezidue) i derivatum (derivati). Ova dva pojma su inače i temelj Paretove sociološke terminologije. Prvim pojomom Pareto označava sve one pojave i procese u društvu za koje kaže da održavaju društvenu ravnotežu dok drugim pojomom označava faktore socijalne nestabilnosti.

Pareto je pri analizi mehanizama političkog vladanja označio oligarhiju kao oblik upravljanja gdje se oslonac na upotrebu sile nikad ne isključuje. Ako vladajuća klasa izgubi mogućnost ili volju da primjenjuje silu, pravo je da vladavina pređe u ruke one klase koja je sposobna i voljna da je koristi. Ovakvi stavovi su oblikovali i političku filozofiju italijanskih fašista koji su Pareta i doživljavali kao svog idejnog preteču.