Jeremy Bentham

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Crystal Clear app klipper.png Ovaj članak nije uopće ili je loše kategoriziran.
Za pomoć pogledajte spisak glavnih kategorija. Nakon dodavanja kategorija uklonite ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Defence of usury, 1788

Jeremy Bentham; 15. februar 1748 — 6. juni 1832.) je bio britanski filozof, reformator pravnog sistema i osnivač utilitarizma. Razvio je moralni i filozofski sistem koji se zasniva na ideji da su ljudska bića racionalna, sebična stvorenja, odnosno da teže što većoj koristi. Vjerovao je da on pruža naučni osnov za pravne i političke reforme. Koristeći princip najveće sreće, njegovi sledbenici, filozofi radikali, bili su inicijatori velikog broja reformi u državnoj administraciji, pravu, vladi i privredi u Velikoj Britaniji devetnaestog veka. Kao zastupnik „lese fer“ privrede kasnije je postao i jak zastupnik političke demokratije. Njegova utilitaristička doktrina razvijena je u djelima „Fragmenti o vladi“ (1776) i naročito u knjizi „Uvod u načela morala i zakonodavstva“ (1789). Bentam se također smatra za jednog od začetnika borbe za prava životinja. U vezi sa ovim poznata je njegova parola "Nije važno da li mogu da misle i govore već mogu li da pate."

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih za: