Henri Poincaré

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Henri Poincaré
Example alt text
Rođenje

29. april 1854.

Nancy, Francuska
Smrt

17. juli 1912.

Pariz, Francuska

Jules Henri Poincaré (Nancy, 29. april 1854. - Pariz, 17. juli 1912. godine) je bio francuski matematičar i teorijski fizičar.

Predavao je matematičku fiziku i račun vjerovatnosti na Faculté des sciences u Parizu, te višu analizu na École Polytechnique. Njegov naučni rad obuhvata matematiku, astronomiju i fiziku. Razvio je teoriju automorfnih funkcija i istraživao diferencijalne jednadžbe, a posebno su važni njegovi radovi na području topologije i njegova interpretacija geometrije Lobačevskoga. U matematičkoj fizici proučavao je teoriju oscilovanja trodimenzionalnoga kontinuuma, a bavio se i problemima toplotne vodljivosti te teorijom elektromagnetnih oscilacija. U svom djelu "O dinamici elektrona" anticipirao je specijalunu teoriju relativnosti. Od njegovih astronomskih radova posebno je važna rasprava o problemu tri tijela. Dao je i nekoliko djela filozofskog karatera, a objavio je oko 500 naučnih radova. Poincare je bio jedan od najvećih matematičara svojega doba i zadnji koji je vladao svim matematičkim oblastima.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • "Nauka i hipoteza",
  • "Vrijednost nauke",
  • "O teoriji Fuchsovih funkcija",
  • "Predavanja o nebeskoj mehanici",
  • "Kurs matematičke fizike".