Stephen Hawking

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Stephen Hawking

Stephen William Hawking (rođen 8. januara 1942) je britanski teoretski fizičar. Poznat je po svom doprinosu u poljima kosmologije i kvantne gravitacije, posebno u kontekstu crnih rupa. Također je postigao uspjeh sa popularističkim radovima u kojima raspravlja o kozmologiji uopšte, to uključuje i najtiražniji A Brief History of Time, koji je zauzeo prvo mjesto na listi bestselera britanskog Sunday Times-a, ostajući 237 sedmica na prvom mjestu.

On je svjetki priznat fizičar čija naučno-istraživačka karijera traje preko 40 godina. Njegove knjige i javna pojavljivanja su napravila od njega slavnu akademsku ličnost.

Hawking je bio profesor matematike na univerzitetu Cambridge tridest godina, od 1979. do odlaska u penziju 1. oktobra 2009.

U mladosti je obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Potpuno nepokretan, u kolicima, vremenom je izgubio i sposobnost govora, pa s okolinom komunicira jedino uz pomoć kompjuterskog sintetizatora glasa. Srećom, bolest ne oštećuje njegov mozak tako da se uspješno nastavlja posvećivati svom teoretskom radu.

Publikacije[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]