Metodologija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Metodologija je grana logike koja proučava i razvija logičke okvire naučnog saznanja, proučava metod, razvija njegova logička načela, nastoji da sistematizira i ocijeni istraživačko iskustvo jedne nauke. Njena primarna funkcija je u logičko-epistemološkoj kritici čitave naučno-istraživačke prakse. Ona ispituje i tehniku istraživanja. Metodologiji je neophodna i kritička analiza i uopćavanje tehničkih iskustava. Logička saznanja su temelj metodologije, ali u nju pored logičkih ulaze i tehnički i heuristički elementi.

Metodologija = logičko-epistemološki + operativno-tehnički + heuristički momenat.

U svakoj potpunije razvijenoj metodološkoj zamisli mogu se izdvojiti tri glavne grupe problema:

  • logički
  • tehnički
  • naučno–strategijski

Osnovne metode saznanja[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Discourse-into-the-night.jpg Nedovršeni članak Metodologija koji govori o filozofiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.