Definicija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Definicija je jedna od osnovnih metoda saznanja. To je sud kojim se nedvosmisleno određuje sadržaj nekog pojma.

  • Pojam koji definišemo se naziva definiendum
  • Pojam kojim se definiše se naziva definiens

Aristotel je proglasio Sokrata začetnikom metode definicije pošto je on prvi put definisao jedan pojam-istina ("Istina je ono što se kao zajedničko nalazi u mnoštvu pojedinačnih mišljenja")

Definiranje je misaoni postupak kojim se jedan pojam sadržajno određuje na način da ga se prvo supsumira pod nadređeni pojam većeg opsega i sadržajno razlikuje od koordiniranog pojma istog opsega npr. banalna definicija mercedesa : Mercedes je automobil (pojam većeg opsega jer postoje automobili koji nisu mercedes, dok svaki mercedes je automobil) vrlo kvalitetne izrade, luksuzan, skup te proizvoden u Njemačkoj(po čemu se razlikuje od ostalih automobila koji nisu navedene kvalitete npr. Wartburg ili nisu njemački recimo peugeot).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Discourse-into-the-night.jpg Nedovršeni članak Definicija koji govori o filozofiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.