Ludwig Wittgenstein

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ludwig Josef Johann Wittgenstein (Ludvig Vitgenštajn ; 26. april 1889 - 29. april 1951, austrijski filozof

Ludwig Josef Johann Wittgenstein dao je svoj doprinos u mnogim područjima moderne filozofije, najviše u logici i filozofiji jezika. Priznat je kao jedan od najuticajnijih filozofa 20. vijeka.

Za svoga života izdao je samo jednu knjigu – Tractatus Logico-Philosophicus 1921. Knjiga je imala veliki uticaj na Bečki krug pozitivista, no Wittgenstein se nikada nije smatrao dijelom te škole i smatrao je da su pozitivisti krivo interpretirali njegov rad. 1929 dobija doktorat za Tractatus i mjesto predavača na Cambridge-u. Odbacuje i revidira svoj raniji rad i razvija novu filozofijsku metodu i razumjevanje jezika u svojoj drugoj knjizi Filozofska istraživanja, koja je objavljena posthumno.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]