Louvre

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Muzej Louvre (Musée du Louvre), lociran u Parizu u 1. arondismanu, je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu. Zgrada muzeja, bivša kraljevska palača, se nalazi u centru Pariza, na obali rijeke Seine. Centralno dvorište zgrade, u kome se danas nalazi staklena piramida, leži na osi Champs-Elysées i time formira nukleus Pariza (Axe historique). Dio kraljevske palače Louvrea je prvi put kao muzej otvoren javnosti 8. novembra 1793, za vrijeme Francuske Revolucije.

Izgrađen u obliku potkovice, Louvre je predstavljao najdužu zgradu u Evropi, koja se protezala dalje od tri Eiffelova tornja položene u nizu, jedna iza druge. U njemu se nalazi 65,300 umetničkih djela, a procjenjuje se da bi posjetiocima trebalo pet nedelja da bi na odgovarajuci način mogli vidjeti sva djela.

Novi ulaz u muzej Louvre, La Pyramide, postao je gotovo isto toliko popularan kao i sam muzej. Piramidu je dizajnirao američki arhitekt rođen u Kini I.M. Pei., a izgradnju je naručio pokojni francuski predsjednik Francois Mitterand.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]