Louvre

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Za druga značenja, pogledajte Louvre (čvor).
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Nike of Samothrace, Paris 2007.jpg

Muzej Louvre (Musée du Louvre), lociran u Parizu u 1. arondismanu, je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu. Zgrada muzeja, bivša kraljevska palača, se nalazi u centru Pariza, na obali rijeke Seine. Centralno dvorište zgrade, u kome se danas nalazi staklena piramida, leži na osi Champs-Elysées i time formira nukleus Pariza (Axe historique). Dio kraljevske palače Louvrea je prvi put kao muzej otvoren javnosti 8. novembra 1793, za vrijeme Francuske Revolucije.

Izgrađen u obliku potkovice, Louvre je predstavljao najdužu zgradu u Evropi, koja se protezala dalje od tri Eiffelova tornja položene u nizu, jedna iza druge. U njemu se nalazi 65,300 umetničkih djela, a procjenjuje se da bi posjetiocima trebalo pet nedelja da bi na odgovarajuci način mogli vidjeti sva djela.

Novi ulaz u muzej Louvre, La Pyramide, postao je gotovo isto toliko popularan kao i sam muzej. Piramidu je dizajnirao američki arhitekt rođen u Kini I.M. Pei., a izgradnju je naručio pokojni francuski predsjednik Francois Mitterand.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]