Sena (rijeka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sena (Seine)
Aftnn The Seine from the Eiffel Tower.jpg
Države Francuska Francuska
Dužina 776 km
Izvor Ravnica Langres, departman Côte-d'Or
NV izvora 446 m
Ušće kanal La Manche
Prosječni protok 500 m3/s
Površina sliva 78.650 km2 km2
Pritoke Aube, Marne, Oise, Yonne, Essonne, Bièvre, Eure, Loing, Orge...
Seine bassin versant.png

Sena (Seine) je evropska rijeka, jedna od najprometnijih i najznačajnijih vodenih saobraćajnica na području regija Ile de France i Gornja Normandija. Izvire u departmanu Côte-d'Or na nadmorskoj visini od 446 m. Od izvora do ušća duga je oko 777 km, i ulijeva se u Atlantski okean. Prolazi kroz gradove poput Troyesa, Rouena, Pariza, Le Havrea i drugih manjih, prostirući se samo na teritoriji Francuske.

Sena je plovna rijeka, gotovo cijelom svojom dužinom. Prekookeanski brodovi pristaju u luku Rouen, koja se nalazi 120 km udaljena od ušća. Na ovoj rijeci podignuto je oko tridesetak mostova; na području gdje protiče kroz Pariz (Pont Louis-Philippe, Pont Neuf) te izvan Pariza- most Pont de Normandie, jedan od najdužih mostova na svijetu, koji povezuje gradove Honfleur i Le Havre.


Galerija[uredi | uredi izvor]


SAGE Lys.png Nedovršeni članak Sena (rijeka) koji govori o rijekama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.