Andromaha

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Andromaha žaluje za Hektorom, Jacques-Louis David, 1783

U grčkoj mitologiji, Andromaha (Andromákhē) bila je Hektorova supruga, kćerka Eetiona i Podesova sestra.[1] Rođena je i odrasla u gradu Cilician Thebe, kojim je vladao njen otac. Ime znači 'muškarac borac' ili 'borac među ljudima' ili 'muškarac' (postojao je i poznati amazonski ratnik po imenu Andromaha, vjerovatno u ovom značenju) ili 'muška bitka' (odnosno: 'hrabrost' ili 'muška vrlina'), grčkog porijekla ἀνδρ- 'čovjek' i μάχη 'bitka'.[2]

Svog muža voljela je svim srcem i zato su je smatrali savršenom ženom.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Andromahino grčko ime Ανδρομαχη, Andromachē sastavljeno je od ανδρος (andros) = čovjek i μαχη (machē) = bitka. Dakle, čovjekova bitka.

Mitologija[uredi | uredi izvor]

Andromaha je bila Hektorova žena, rođena i odgojena u kilikijskoj Tebi u kojoj je vladao njen otac. Za vrijeme Trojanskog rata, Hektora je ubio Ahilej. Njihov novorođeni sin Astijanaks bio je ubijen od Ahilejevog sina Neoptolema. On je uzeo Andromahu kao priležnicu, a Hektorovog brata Helena kao roba. Sa Neoptolemom je imala sina Molota. Kad je Neoptolem umro, udala se za Helena i postala kraljica Epira.

Literatura[uredi | uredi izvor]

...djelo govori o ljubomori Neoptolemove žene Hermione koja zatvori i želi ubiti Andromahu i njenog sina Molota, zato što je uzela njeno mjesto u kući.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Homer, The Iliad XVII 575-590, https://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0134%3Abook%3D11%3Acard%3D575
  2. ^ Campbell, Mike. "Andromache". Behind the Name. Arhivirano s originala, 10. 12. 2007. Pristupljeno 12. 11. 2007.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]