Rokoko

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Rokoko je umjetnički stil, tačnije završni oblik baroka,[1] i trajao je između 1720. do 1780. Razvio se u Francuskoj, zahvatio je Njemačku, Austriju i manje Italiju, Španiju i druge zemlje.

Najveći doprinos rokoka je u arhitekturi i umjetničkom zanatstvu.[2] Za razliku od baroka, rokoko je prefinjen. Odlikuju ga: slikovitost i raskoš dekorativnih elemenata, nježnost boja i ljupkost figura.

Ime stila[uredi | uredi izvor]

Ime stila je izvedeno od francuskog rocaille[3] što označava ornamentalni motiv koji upućuje na ušnu školjku. Ovaj ornament je nastao u beskonačnim varijacijama početkom 18. stoljeća u Italiji. Likovno je prihvaćen na francuskom dvoru u doba Luja XV.

Karakteristike stila[uredi | uredi izvor]

Rokoko je prvenstveno dekorativni slog. Zaljubljenost u ornamentiku javlja se u kiparstvu, arhitekturi i slikarstvu. Ornamentika nije jedini smisao baroknog likovnog izraza iako najviše doprinosi prepoznavanju i vremenskom određivanju djela ovog stila, a naročito onih u arhitekturi koja nastaju poslije monumentalnosti stila u doba Luja XIV i donosi u drugoj četvrtini 18. stoljeća lahki ton, osmijeh i umanjen srazmjer. Ovakva raspoloženja šire se i karakteristična su za razdoblje rokokoa u cijeloj Evropi. Dinamizam baroka u svom vrhuncu je naslijedio lirizam. Javlja se i primjenjena umjetnost. U namještaju se javlja pozlata i presavijanje – prelamanje namještaja, sjaj i prekomjerna upotreba ogledala u enterijerima. Radost iz prirode jeste reakcija na dogmu i patos baroka kao i nagovještaj novog pravca koji će naslijediti doba baroka – romantizam. Nasuprot monumentalnosti u baroku i njegovom patosu, razvija se igra svjetlosti i sjenke i liričnost prostora.

Djela u rokoko stilu[uredi | uredi izvor]

U arhitekturi tipične građevine u rokoko stilu su Mali Trijanon (u Francuskoj) i dvorac Sanssouci (u Njemačkoj).

U kiparstvu najveći doprinos su dali Francuzi: Robert le Lorrain, Étienne Maurice Falconet i Claude Michel.

U slikarstvu se najviše slikaju ljubavne igre i pastirske scene. Najvažniji predstavnici u slikarstvu jesu Antoine Watteau, François Boucher i Jean-Honoré Fragonard.

Motivi u slikarstvu[uredi | uredi izvor]

  • Scene iz parkova
  • Scene iz života aristokratije
  • Predstave lijepih žena
  • Erotske scene

U primjeljenoj umjetnosti najljepši radovi su izvedeni u štuku, u drvetu (namještaj), tapiserijama (goblenima) i u porculanu (postojale su mnoge radionice, a najčuvenija je bila u Sèvresu).

  1. ^ Hopkins, Owen (2014). Les styles en architecture: guide visuel (jezik: francuski). Dunod. ISBN 978-2-10-070689-1.
  2. ^ "Rococo | Definition, Art, Painting, & Characteristics | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 19. 6. 2023.
  3. ^ "Definition of ROCOCO". www.merriam-webster.com (jezik: engleski). Pristupljeno 19. 6. 2023.