Minimalizam

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Primjer minimalizma - Vila Panza u Varese, Italija

Minimalizam ili Minimalna umjetnost (1960-1975), je umjetnički pokret koji odbacuje u umjetnosti, komentarisanje društva, lični izraz umjetnika, narativne elemente ili aluzije na historiju, politiku ili religiju. Bazira se na stvaranju predmeta, slika i skultura čija je vrijednost isključivo estetskog karaktera.

Minimalisti su ograničili svoje djelovanje na manipulaciju elemenata kao što su boja, tonovi, oblici, linije i tekstura. Prvi koji je koristio termin minimalizam bio je kritičar David Burlyuk u izložbenom katalogu umjetnika Johna Grahama na izložbi slika koja je održana u galeriji Dudensing Gallery (New York, 1929). godine). Kasnije, šezdesetih godina, to ime je dobio cijeli jedan pokret. Još neki nazivi za minimalizam su: ABC umjetnost i reduktivizam. Ovaj pokret je rezultat reakcije na pretencioznost apstraktnog ekspresionizma i vuče korijene iz pop umjetnosti, kubizma i konceptualne umjetnosti, a glavna inspiracija mu je ruska avangarda ili konkretnije, suprematizam Kasimira Maljeviča.

Pokret je rodom iz SAD-a, a glavni pokretač je umjetnik Frank Stella. Njegova izložba 'Crne slike' Black Paintings, održana 1959 godine u Muzeju moderne umjetnosti grada New Yorka (MoMA), je bila inspiracija, mnogim umjetnicima, koji su počeli da napuštaju ekspresiju. Glavni historijski događaj pokreta bila je izložba, održana 1966 godine u New Yorku, pod imenom Osnovne strukture (Primary Structures).

Preciznost ujedno sa geometrijom i ponavljajućim dekorativnim šemama, ravnim i jednolično obojenim površinama sa čistim i nemiješanim bojama, glavne su odlike minimalizma. Baza su geometrijske, racionalne šeme, a industijski materijali se koriste za eliminisanje evidecije 'ručnog rada' umjetnika. Spoljašnji izgled predmeta je glavni estetski kvalitet minimalizma.

Minimalizam želi da posmatrač uživa umjetničko delo bez distrakcija kompozicije, tema i ostalih elemenata iz tradicionalne umjetnosti. Materijali i način na koji je djelo predstavnjeno su ujedno i sama njegova stvarnost ili tematika i također razlog samog postojanja. Minimalizam ne pretenduje nikakvu drugu simboliku osim onoga što se može videti u samom delu. Boja se ne koristi za izražavanje osjećanja nego za ograničavanje prostora. Apstraktni odnosi između različitih elemenata trebaju da povedu gledaoca na razmišljanje i ujedno su i sama srž tematike. Odbacuje se ideja iz tradicionalne umjetnosti, da umjetnost treba da bude lični izraz umjetnika. Iako postoji dosta toga emotivnog i podsvjesnog u minimalizmu, umjetnik minimalista odbacuje osećanja kao princip stvaralaštva umetničkog dela i smatra da je reakcija na djelo od strane gledalaca od primarne važnosti.

Minimalizam ispituje prirodu umejtnosti i njeno mjesto u društvu. Iako su neki kritičari smatrali da je minimalizam umjetnost koja će slabo uticati na dalji razvoj savremene umjetnosti, ne mogu se negirati posljedice i uticaji koje je ostavila na teoriju i praksu post-moderne.

Umjetnici minimalisti[uredi | uredi izvor]

  • Carl Andre
  • Donald Judd
  • Kelly Ellsworth
  • Robert Morris
  • Ad Reinhardt
  • Robert Smithson
  • Frank Stella
  • Sol Lewitt
  • Walter De Maria


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: