Pop art

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Poštanska marka Sjedinjenih Država pod nazivom "Love", djelo Roberta Indiane.

Pop art (engl. popular art - popularna umjetnost) je umjetnički pokret koji se javio u Velikoj Britaniji i SAD-a 1950-ih, a vrhunac je dostigao 1960-ih godina 20. vijeka. Pop art zadire u prošlost, a njegove korijene nalazimo u dadaizmu i kubizmu.

Pop art u dizajnu[uredi | uredi izvor]

Moda i umjetnost su jako utjecale na proizvode u dizajnu i ni jedan umjetnički pravac nije ostavio takav snažan dojam na komercijalni dizajn kao pop art. Pop umjetnici kao Andy Warhol, Jasper Johns, Roy Lichtenstein i Robert Indiana su okrenuli svijet umjetnosti naopako crtajući svakodnevnicu predstavljajući to kao ironiju, irelevantnu umjetnosti.

Andy Warhol je javno slavio američki konzumerizam u svojim ponavljajućim segmentima prizora ikona popularne kulture konzerve "Campbell supe" ili Elvis Presleya. Ironično, ali proizvođači počinju upotrebljavati pop-art pri oblikovanju svojih proizvoda toliko da je to postalo dio svakodnevnog života. Dobar primjer je postanška marka pod nazivom "LOVE" koju je izradio Robert Indiana.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]