Die Brücke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Die Brücke je bila grupa studenata arhitekture na Drezdenskoj tehničkoj školi, čiju su bazu sačinjavali Fritz Bleyel, Erich Heckel, Ernest Ludwig Kirchner i Karl Schmidt-Rottluff. Grupa je osnovana 1905. u Dresdenu, a raspuštena je u Berlinu 1913.

Nazvani su po rečenici iz Nietzcheovog djela Tako je govorio Zaratustra: "Čovjeka čini velikim što je most, a ne cilj."

Kirchner 1906. piše manifest. Grupa je jako prisno sarađivala, slikali su zajedno i vjerovatno ne bi uspjeli kao pojedinci. Na njih su utjecali srednjovjekovna njemačka umjetnost, Grünevald, primitivna umjetnost, afrička plemenska i umjetnost Okeanije, Van Gogh i Paul Gauguin. Prihvataju i njeguju grafičku tehniku drvoreza koji su usvojili vjerovatno pod utjecajem Müncha.

Ideja im je bila pobuna protiv običaja mediokritetske srednje klase, čiji su pripadnici živjeli bez životnog žara, pa ih je borbeni duh i angažiranost najviše i razlikovala od fovista. Za vrijeme postojanja grupe održali su preko 20 izložbi.

1911. godine veći dio članova seli se u Berlin.

Blayl odlazi 1909, a grupi se priključuju, među ostalima, Max Pechstein (1906) i Otto Muller (1911). 1912. Pechsteina izbacuje Kirchner zbog izlaganja s "Novom secesijom".

1967. u Berlinu se otvara Die Brücke muzej.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]