Paul Cézanne

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Paul Cézanne
Paul cezanne 1861.jpg
francuski slikar
Rođenje (1839-01-19) 19. januar 1839.
Aix-en-Provence, Francuska
Smrt 22. oktobar 1906(1906-10-22) (67 god.)
Aix-en-Provence, Francuska

Paul Cézanne (Aix-en-Provence, 19. januar 1839. - Aix-en-Provence, 22. oktobar 1906.), francuski slikar

Učio je pravo i radio u očevoj banci. U početku u slikarstvu samouk, a potom je studirao u Parizu. U ranoj fazi je pod uticajima baroka i romantizma, a kasnije Moneta i impresionizma. Ostavivši opus od 1634 djela, od toga 805 slika, može se reći da, osim nadrealista, nema u prvoj polovini 19. vijeka nijednog slikara koji nije neki dužnik tom samotniku iz Aixa. Često je nazivan ocem modernog slikarstva ili praocem nove umjetnosti. Težeći sintezi oblika i tonova, oblik je sveo na prvobitne plošnine koje svojim odnosima i tonskim skalama ostvaruju prostorni raspon i volumen oblika. Pri tom se držao vlastite premise da je u prirodi sve oblikovano prema geometrijskim likovima kugle, valjka i stošca i da ju je stoga jedino tako moguće objektivno prikazati. Pod utjecajem Monetovog impresionizma dolazi do spozanje da je bit slikarstva u ostvarivanju plastične egzistencije objekta, pa modificirajući impresionizam nalazi nove metode likovnog izraza. Ostavio je veliki opus u crtežu, akvarelu i ulju, a najčešće teme su pjezaži, mrtve prirode i portreti. Ostao je neshvaćen, a tek oko 1900. spoznata je veličina i značenje njegovog djela.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]