Paul Gauguin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Paul Gauguin
Paul Gauguin 111.jpg
Paul Gauguin, autoportret
Rođenje (1848-06-07) 7. juni 1848.
Pariz, Francuska
Smrt 8. maj 1903(1903-05-08) (54 god.)
Marquises, Francuska

Paul Gauguin (Pariz, 7. juni 1848. - La Dominique, arhipelag Marquises, 8. maj 1903.), francuski slikar i grafičar

Bio je bankovni činovnik i slikar amater, a nakon poznanstva s Pissarrom napustio je posao i posvetio se umjetnosti. U početnoj fazi je pod uticajem impresionista, a poslije se priklanja postimpresionizmu. Sa grupom istomišljenika 1886. odlazi u Pont Aveu i slika bretonske pejzaže i folklor, a na poziv van Gogha odlazi 1888. u Provansu, ali u njihovim odnosima ubrzo dolazi do napetosti i raskida.

Na Tahiti odlazi prvi put 1891, a 1895. definitivno odlazi u Francusku Polineziju, gdje je umro u patnjama i gorčini. Njegove polinezijske teme svode se na prikazivanje animalne ljepote ženskog tijela u šaroliko ornamentiranim tkanjima u gustom zelenilu tropske vegetacije. Svoje doživljaje i ispovijesti objavio je u knjigama "Noa Noa" i "Prije i poslije". Utjecao je na razvoj ekspresionizma i formiranje fovizma.