Berthe Morisot

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Berthe Morisot
Edouard Manet - Berthe Morisot With a Bouquet of Violets - Google Art Project.jpg
Édouard Manet, Berthe Morisot s buketom ljubičica (1872)
Rođenje 14. januar 1841
Bourges, Francuska
Smrt 2. mart 1895
Pariz, Francuska
Period Impresionizam
Vrsta umjetnosti Slikarstvo
Djela Kolijevka, 1872.

Berthe Morisot (14. januar 18412. mart 1895) bila je francuska slikarka i grafičarka, predstavnica impresionizma.

Život i djelo[uredi | uredi izvor]

Berthe Morisot je rođena u bogatoj porodici i imala je privatne satove iz slikanja i crtanja. Već 1864. godine izlagala je na slavnom pariskom Salonu. Učila je slikarstvo kod velikana romantičarskog pejzaža i barbizonske škole, Corota, međutim, odbijala je konvencionalni stil svojih učitelja te odlučila slikati u impresionističkom stilu. Presudan uticaj na njeno slikarstvo imalo je poznanstvo sa Monetom, a poslije sa Renoirom i sa Manetom koji joj je postao učitelj i bliski prijatelj. Poslije se udala za njegovog brata Eugènea.

Berthe Morisot se, poput Mary Cassatt, specijalizirala za nježno slikanje porodičnog života i morskih krajolika laganim potezima kista. Za razliku od drugih impresionista nije koristila tipične kratke, isprekidane poteze kistom, već je zadržala svoju nježnu, peperjastu tehniku.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]