Berthe Morisot

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Berthe Morisot
BertheMorisot.jpg
Édouard Manet, Berthe Morisot s buketom ljubičica (1872.)
Rođenje 14. januar 1841
Bourges, Francuska
Smrt 2. mart 1895
Pariz, Francuska
Period Impresionizam
Vrsta umjetnosti Slikarstvo
Djela Kolijevka, 1872.

Berthe Morisot (Bourges, 14. januar 1841. - Pariz, 2. mart 1895.) bila je francuska slikarka i grafičarka, predstavnica impresionizma.

Život i djelo[uredi | uredi izvor]

Berthe Morisot je rođena u bogatoj porodici i imala je privatne satove iz slikanja i crtanja. Već 1864. godine izlagala je na slavnom pariskom Salonu. Učila je slikarstvo kod velikana romantičarskog pejzaža i barbizonske škole, Corota, međutim, odbijala je konvencionalni stil svojih učitelja te odlučila slikati u impresionističkom stilu. Presudan uticaj na njeno slikarstvo imalo je poznanstvo sa Monetom, a poslije sa Renoirom i sa Manetom koji joj je postao učitelj i bliski prijatelj. Poslije se udala za njegovog brata Eugènea.

Berthe Morisot se, poput Mary Cassatt, specijalizirala za nježno slikanje porodičnog života i morskih krajolika laganim potezima kista. Za razliku od drugih impresionista nije koristila tipične kratke, isprekidane poteze kistom, već je zadržala svoju nježnu, peperjastu tehniku.


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]