Apstraktni ekspresionizam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
David Smith, Kubusi VI

Apstraktni ekspresionizam je umjetnički pravac apstraktnog slikarstva koji se poslije drugog svjetskog rata pojavio u New Yorku, 1950-ih i ranih 1960-ih godina. Pravac u imenu ima korijene s jedne strane u njemačkom ekspresionizmu (čist odnos boje i forme) a s druge u simboličnom nadrealizmu (metoda automatizma).

Karakteristike predstavljanja u apstraktnom ekspresionizmu su proizvoljni oblici, linije, boje, teksture i forme, ne slijedeći prirodu ni realnost. Naizgled ne postoji kontrola, iako je sam proces slikanja, koji je od velike važnosti za apstraktne ekspresioniste, pod direktnom kontrolom umjetnika. Dozvoljene su 'greške' i slučajno nastale forme idu u prilog kompletnog umjetničkog doživljaja. Apstraktni ekspresionisti su koristili ogromna platna i nanosili boju brzo i sa snagom, često koristeći velike kistove i četke, ponekad kapajući ili čak bacajući boju direktno na platno.

Najpoznatiji umjetnici[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]