Prerafaeliti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ofelija, John Everett Millais
Hrist u kući svojih roditelja, John Everett Millais, 1850
Buđenje savjesti, William Holman Hunt, 1853.
Blagovijest, Dante Gabriel Rossetti, 1850.

Prerafaeliti ili bratsvo prerafaelita je umjetnička antiakademska grupa koja je 1848. godine osnovana u Londonu sa ciljem da reformiše englesku umjetnost. Njegovi glavni članovi bili su William Holman Hunt, John Everett Millais i Dante Gabriel Rossetti. Trojici osnivača uskoro su se pridružili William Michael Rossetti, James Collinson, Frederic George Stephens i Thomas Woolner. Sedmorica mladih ljudi obrazovali su Prerafaelitsko bratstvo, čija je svrha bila da raskine sa lošim ukusom i praznom izvještačenošću toga vremena i da unese nove prave ideje, iskreno proučavanje prirode i temeljan zanat. Bratstvo je nastojalo da ponovo oživi duh razdoblja koje je prethodilo Rafaelu.

Tipične stilske oznake su naturalistički način slikanja sa jasnom linearnošću i snažnim koloritom, kao i upotreba simboličnih i erotičnih elemenata i dekorativni efekat.

Od trojice osnivača pokretu je ostao vjeran samo Holman Hunt. Orginalni članovi su se razdvojili da bi radili na drugim stilovima i projektima. Njihovo znanje i vještina koji su osnovali ostala je kao inspiracija i kao vodić umjetnicima koji su ih sljedili.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]