Veliki petak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Procesija na Veliki petak u Stuttgartu

Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Slavi se u petak prije Uskrsa. Zajedno s Velikim četvrtkom, Velikom subotom i Uskrsom čini Vazmeno trodnevlje.

Na Veliki petak, ne slavi se euharistijsko (misno) slavlje. Oltar je bez krsta, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, da se simbolizira Isusova muka i smrt, a vjenici se u crkvi okupljaju razmišljajući o Isusovoj muci. Kod katolika, post je obavezan na Veliki petak, za sve osobe od 18 do 60 godina. Ne jede se meso toplokrvnih životinja niti mesne prerađevine, a dopušten je jedan cjeloviti obrok.

Bogoslužje[uredi | uredi izvor]

  • Služba riječi: čitanja iz Starog i Novog zavjeta (Muka po Ivanu), pjesme između čitanja, evanđelje, kratka propovijed i sveopća (vjernička molitva)
  • Klanjanje Križu
  • Pričest
  • Procesija