Molitva

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja pojma Molitva pogledajte Molitva (čvor).
Bolivijka u molitvi

Molitva je oblik obraćanja Bogu. Ona je uspostavljanje odnosa s Bogom ili kakvim (po drugim religijama) božanstvom, odnosno božici ili bogu. Katolici se obično mole i svecima, Mariji i anđelima čuvarima.

Moliti znači razgovarati sa Bogom i zadržavati se s njim, zahvaljivati mu se, klanjati se itd. Čitava se vjera zasniva na molitvi. Ona je održava i utvrđuje u privatnom i javnom životu. Među najpoznatijim pravoslavnim molitvama je Kyrie (Isuse Kriste, Sin Božiji, Odrješenik, smiluj se mini gr(j)ešniku!) a među islamskim namaz, a budističke mantre. Kršćansku molitvu Oče naš prvi je molio Isus Krist. Molitvu se obično završi sa "Amen" koji je znak potvrđivanja.

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: