Molitva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Molitva.
Bolivijka u molitvi

Molitva je oblik obraćanja Bogu. Ona je uspostavljanje odnosa s Bogom ili kakvim (po drugim religijama) božanstvom, odnosno božici ili bogu. Katolici se obično mole i svecima, Mariji i anđelima čuvarima.

Moliti znači razgovarati sa Bogom i zadržavati se s njim, zahvaljivati mu se, klanjati se itd. Čitava se vjera zasniva na molitvi. Ona je održava i utvrđuje u privatnom i javnom životu. Među najpoznatijim pravoslavnim molitvama je Kyrie (Isuse Kriste, Sin Božiji, Odrješenik, smiluj se mini gr(j)ešniku!) a među islamskim namaz, a budističke mantre. Kršćansku molitvu Oče naš prvi je molio Isus Krist. Molitvu se obično završi sa "Amen" koji je znak potvrđivanja.