Krst

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Latinski križ, simbol kršćanstva

Križ ili krst je geometrijski lik koji se sastoji od dvije crte ili pruge koje se sijeku pod uglom od 90°, pri čemu se jedna ili obje crte dijele popola. Križ je jedan od najstarijih ljudskih simbola, te se koristi kao simbol u mnogim religijama.

Grčki krst (svi krakovi jednake dužine) iznad saltire, krst čiji su udovi nagnuti

Križ je geometrijska figura koja se sastoji od dvije linije ili šipke koje se ukrštaju, obično okomite jedna na drugu. Linije obično idu okomito i horizontalno. Krst sa kosim linijama, u obliku latiničnog slova X, u heraldičkoj terminologiji naziva se saltira.

Krst je bio široko priznat kao simbol kršćanstva od ranog perioda.[1][2][3] Prije toga, bio je paganski vjerski simbol širom Evrope i zapadne Azije. Lik čovjeka koji visi na krstu postavljen je na poljima kako bi zaštitio usjeve. Često se pojavljivao u sprezi sa žensko-genitalnim krugom ili ovalom, da bi označio sveti brak, kao u egipatskoj hamajliji Nefer[4] s muškim križem i ženskom kuglom, koja se smatra hamajlijom blaženstva, vradžbinom seksualne harmonije.[5]

Latinski crux odnosio se na vješalicu na kojoj su pogubljeni zločinci, kolac ili motku, sa ili bez transome, na koju su osuđeni nabijani ili vješani, a tačnije krst ili motka kočije.[6] Izvedeni glagol cruciāre znači "usmrtiti na krstu" ili, češće, "metnuti na kolac, mučiti", posebno u odnosu na psihičke probleme.[7] U rimskom svijetu furca zamjenjuje crux kao naziv nekih instrumenata nalik na krst za smrtonosno i privremeno kažnjavanje,[8][9] u rasponu od račvastog krsta do vješala ili visjelice za pogubljenje.[10]

Oznaka krsta se koristi za označavanje pozicije, ili kao kvačica, ali i za označavanje brisanja. Iz grčkog či je izvedeno latinično slovo X, ćirilično Ka i moguće runsko Gyfu.

Krstovi kao amblemi i simboli
Slika Križno ime Opis
Ankh Ankh ili crux ansata, egipatski hijeroglif koji predstavlja "život".
Baskijski krst Baskijski krst ili lauburu.
Sunčev krst "Sunčev krst" ili "krst na točkovima" pojavljuje se s određenom pravilnošću u prahistorijskim evropskim artefaktima, obično se tumači kao solarni simbol, koji možda predstavlja točak s kracima Sunčeve kočije.
Svastika Svastika ili crux gammata (u heraldici fylfot ), historijski korišten kao simbol u budizmu, džainizmu i hinduizmu, i široko popularan početkom 20. stoljeća kao simbol sreće ili prosperiteta prije nego što je usvojen kao simbol nacizma 1920-ih i 30s.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Rebecca Stein, Philip L. Stein. The Anthropology of Religion, Magic, and Witchcraft. Taylor & Francis. str. 62. The cross is a symbol most clearly associated with Christianity.
  2. ^ Christianity: an introduction by Alister E. McGrath 2006 ISBN 1-4051-0901-7 pages 321-323
  3. ^ George Willard Benson. The Cross: Its History and Symbolism. str. 11.
  4. ^ "Nefer".
  5. ^ Walker, Barbara G. (1983). The Woman's Encyclopedia of Myths and Secrets. San Francisco: Harper & Row, Publishers. str. 188.
  6. ^ Lewis and Short, A Latin Dictionary: crux
  7. ^ Lewis and Short, A Latin Dictionary: crucio
  8. ^ Jensen, Steffen; Rønsbo, Henrik (2014). Histories of Victimhood. University of Pennsylvania Press. str. 32. ISBN 978-0-8122-0931-0. The jurist Julius Paulus, for example, "gives crucifixion (furca = gallows, the word that replaced the 'holy' word cross in legal literature after Constantine)” as one punishment for deserters and for betrayers of secrets (Hengel 1977:39; Bauman 1996:151)
  9. ^ Pickering, F. P. (1980). Essays on Medieval German Literature and Iconography. Cambridge University Press. str. 73. ISBN 978-0-521-22627-1. According to the article "crux" in Pauly-Wissowa, the old term furca may have been revived under Justinian to shield the sacred term from misuse; its shape, the conventional 'gallows', may have been evolved in such a way as to avoid any association with the Christian cross.
  10. ^ Rees, Abraham (1824). The Cyclopædia. Samuel F. Bradford. str. 148.


Nedovršeni članak Krst koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
Nedovršeni članak Krst koji govori o religiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.