Francisco Goya

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Francisco Goya
Vicente López Portaña - el pintor Francisco de Goya.jpg
Portret, Vicent López y Portaña, ulje na platnu (1826)
Rođenje 30. mart 1746.
Fuendetodos, Španija
Smrt 16. april 1828.
Bordeaux, Francuska
Period Romantizam
Vrsta umjetnosti slikarstvo, grafika
Djela Gola Maja, Odjevena Maja, 3. maj 1808.

Francisco José de Goya y Lucientes bio je španski slikar.

Rođen je u malom mjestu Fuendetodos, ali je uglavnom živio u Madridu. U Zaragozi je sa 14 godina učio od slikara Joséa Luzanana, prijatelja Goyinog oca. 1773. vjenčao se sa Josefom Bayeu, sestrom Francisca Bayeua.

1786, nakon prvih uspjeha s kartonima za kraljevsku manufakturu, postaje dvorski slikar i u tom je svojstvu slikao gotovo pune 4 decenije. Nakon Velázqueza Goya je najveća pojava u španskom slikarstvu, majstor koji je mimo shema rokokoa i klasicizma duboko zahvatio u stvarnost svog doba i svoje sredine. Goyino je djelo po tematici svestrano. Slikao je prizore iz seljačkog života, stravične scene iz pobuna i ludnica, te kartone za tapiserije, ali vrhunac rada dosegao je u portretu. Slikanje ludnica i umobolnih likova pojavilo se u drugom dijelu njegovog života kad je u zimu 1792. obolio od shizofrenije. S vremenom je ozdravio od ove bolesti, ali je ostao trajno gluh.

Kao dvorski slikar Goya je decenijama portretirao vladare, aristokratiju, generale i ministre, vojvode i vojvotkinje, ostvarujući njihove maske genijalnom pronicljivošću. Zanimljivo je da je tek iz sedmog pokušaja položio prijemni ispit za likovnu akademiju.

Najpoznatije slike[uredi | uredi izvor]