Mihail Ljermontov

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mihail Jurjevič Ljermontov
Mikhail lermontov.jpg
Rođenje (1814-10-02) 2. oktobar 1814.
Moskva, Rusija
Smrt (1841-05-05) 5. maj 1841 (26 god)
Pjatigorsk, Rusija

Mihail Jurjevič Ljermontov (rus. Михаил Юрьевич Лермонтов, Moskva, 2. oktobar 1814. - Pjatigorsk, 5. maja 1841.), ruski pjesnik

Napustio je moskovski univerzitet i stupio u gardijsku vojnu akademiju u Petrogradu. Potresen Puškinovom smrću napisao je pjesmu "Smrt pjesnika", zbog koje je uhapšen i po carevoj naredbi premješten na Kavkaz. Pomilovan je, ali zbog dvoboja sa sinom francuskog poslanika ponovno je premješten na Kavkaz. Nije se uspio osloboditi vojne službe i posvetiti isključivo književnom radu. Došavši u sukob s kolegom iz vojne škole, oficirom Martinovom, ubijen je u dvoboju.

Kao romantik pjevao je o ljudima snažnih strasti, o proslavljenim junacimai ruskoj prošlosti. Osuđuje društvo kakvo poznaje, te slavi poštenje i snažne karaktere. U romanu "Junak našega doba" prikazuje zatvoren krug plemićkog društva, junaka čiji je "portret sastavljen od poroka sveg našeg pokoljenja".