Eugène Delacroix

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Eugène Delacroix
Eugene delacroix.jpg
Autoportret, 1837.
Rođenje 26. april 1798
Charenton-Saint-Maurice, Francuska
Smrt 13. august 1863
Pariz, Francuska
Nacionalnost Francuz
Period Romantizam
Vrsta umjetnosti slikarstvo, litografija
Djela Sloboda predvodi narod, 1830

Eugène Delacroix bio je francuski slikar i najznačajniji predstavnik romantizma. Nastavio je tradiciju Rubensa i venecijanskih slikara. Sljedbenik je Théodora Géricaulta.

Biografija[uredi | uredi izvor]

U 17. godini stupio je u atelje Pierre-Narcissea Guérina, koji je svojim strogim akademskim shvatanjima mogao malo utjecati na Delacroixa.

U pariskom je "Salonu" debitirao 1822. djelom "Dante i Vergilije u paklu", kojim je obilježen prijelom između akademskog klasicizma i novog naziranja, koje se istodobno s književnim romantizmom, borilo za slobodu likovnog izraza. Slika je nastala pod uticajem Géricaultove slike Splav meduze.

Godine 1832. putuje u Alžir i Maroko, gdje dozrijeva njegov smisao za jake kolorističke ekspresije. Delacroix je velikom upornošću radio skice i studije svega što je vidio. Slikao je velike kompozicije, u kojima je prikazivao dramatske momente iz historije i savremenih zbivanja. Radio je i portrete, posebno likove muzičara. Time što je rehabilitirao boju kao počelo slikarske kreacije, nagovijestio je impresionizam.

Uz slike, ostavio je i dnevnik u kojem je iznio dragocjena zapažanja o slikarstvu.

Galerija[uredi | uredi izvor]