Idi na sadržaj

Eugène Delacroix

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Eugène Delacroix
Autoportret, 1837.
Rođenje (1798-04-26) 26. april 1798.
Charenton-Saint-Maurice, Francuska
Smrt13. august 1863(1863-08-13) (65 godina)
Pariz, Francuska
NacionalnostFrancuz
PeriodRomantizam
Vrsta umjetnostislikarstvo, litografija
DjelaSloboda predvodi narod, 1830

Eugène Delacroix bio je francuski slikar i najznačajniji predstavnik romantizma.[1] Nastavio je tradiciju Rubensa i venecijanskih slikara. Sljedbenik je Théodora Géricaulta.

Biografija

[uredi | uredi izvor]

U 17. godini stupio je u atelje Pierre-Narcissea Guérina, koji je svojim strogim akademskim shvatanjima mogao malo utjecati na Delacroixa.

U pariskom je "Salonu" debitirao 1822. djelom "Dante i Vergilije u paklu", kojim je obilježen prijelom između akademskog klasicizma i novog naziranja, koje se istodobno s književnim romantizmom, borilo za slobodu likovnog izraza. Slika je nastala pod uticajem Géricaultove slike Splav meduze.

Godine 1832. putuje u Alžir i Maroko, gdje dozrijeva njegov smisao za jake kolorističke ekspresije. Delacroix je velikom upornošću radio skice i studije svega što je vidio. Slikao je velike kompozicije, u kojima je prikazivao dramatske momente iz historije i savremenih zbivanja. Radio je i portrete, posebno likove muzičara. Time što je rehabilitirao boju kao počelo slikarske kreacije, nagovijestio je impresionizam.

Uz slike, ostavio je i dnevnik u kojem je iznio dragocjena zapažanja o slikarstvu.

Galerija

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Delacroix, Eugène | Hrvatska enciklopedija". www.enciklopedija.hr. Pristupljeno 17. 1. 2023.