Eugène Delacroix

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Eugène Delacroix
Eugene delacroix.jpg
Autoportret, 1837.
Rođenje26. april 1798
Charenton-Saint-Maurice, Francuska
Smrt13. august 1863
Pariz, Francuska
NacionalnostFrancuz
PeriodRomantizam
Vrsta umjetnostislikarstvo, litografija
DjelaSloboda predvodi narod, 1830

Eugène Delacroix bio je francuski slikar i najznačajniji predstavnik romantizma. Nastavio je tradiciju Rubensa i venecijanskih slikara. Sljedbenik je Théodora Géricaulta.

Biografija[uredi | uredi izvor]

U 17. godini stupio je u atelje Pierre-Narcissea Guérina, koji je svojim strogim akademskim shvatanjima mogao malo utjecati na Delacroixa.

U pariskom je "Salonu" debitirao 1822. djelom "Dante i Vergilije u paklu", kojim je obilježen prijelom između akademskog klasicizma i novog naziranja, koje se istodobno s književnim romantizmom, borilo za slobodu likovnog izraza. Slika je nastala pod uticajem Géricaultove slike Splav meduze.

Godine 1832. putuje u Alžir i Maroko, gdje dozrijeva njegov smisao za jake kolorističke ekspresije. Delacroix je velikom upornošću radio skice i studije svega što je vidio. Slikao je velike kompozicije, u kojima je prikazivao dramatske momente iz historije i savremenih zbivanja. Radio je i portrete, posebno likove muzičara. Time što je rehabilitirao boju kao počelo slikarske kreacije, nagovijestio je impresionizam.

Uz slike, ostavio je i dnevnik u kojem je iznio dragocjena zapažanja o slikarstvu.

Galerija[uredi | uredi izvor]