Franz Liszt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Franz Liszt
Liszt at piano.jpg
Svjetski poznat kompozitor, pijanista, predavač i dirigent iz perioda romantizma
Rođenje (1811-10-22) 22. oktobar 1811.
Raiding, Mađarska
Smrt 31. juli 1886(1886-07-31) (74 god.)
Bayreuth, Njemačka

Franz Liszt (Mađarski Liszt Ferenc) (22. oktobar 1811. – 31. juli 1886.) je bio svjetski poznat mađarski kompozitor, virtuoz, pijanist i predavač. Liszt je postao poznat u Evropi po izvanrednom umjeću izvođenja djela na klaviru. Smatrali su ga tehnički najsavršenijim i najvećim pijanistom tog vremena, to jeste 19. vijeka. Osim toga bio je uticajan kompozitor, učitelj muzike, dirigent koji je u mnogome doprinijeo modernom razvoju umjetnosti, ali i dobrotvor brojnim drugim izvođačima poput: Richard Wagnera, Hector Berlioz, Camille Saint-Saëns, Edvard Griega i Alexander Borodina.

Kao kompozitor, Listzt je bio najznačajniji predstavnik "Nove njemačke škole" (Neuedeutsche Schule). Iza sebe je ostavio raznolik opus koji je imao uticaja na savremenike ali i trendove u narednom vijeku. Najznačajniji doprinos je simfonijska pjesma, forma koju je on sam uveo, razvijajući koncept tematske transformacije kao dijela svojih eksperimenata na formi muzike i na hramoniji.

Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.