William Wordsworth

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
William Wordsworth
Rođenje (1770-04-07) 7. april 1770.
Cockermouth
Smrt23. april 1850(1850-04-23) (80 godina)
Rydal
ZanimanjePjesnik
JezikEngleski
NacionalnostEnglez
ObrazovanjeSt John's College, Cambridge
ŽanrRomantizam
Poznata djela

William Wordsworth bio je engleski pjesnik. Sa Samuelom Taylorom Coleridgem, s kojim je objavio zajedničku zbirku pjesama Lirske balade (1798), začetnik je romantizma u Engleskoj.

Njegovim glavnim djelom smatra se Preludij, poluautobiografska poema o njegovim ranim godinama, koju je više puta revidirao i proširivao. Objavljena je i nazvana navedenim imenom nakon njegove smrti, a dotad je bila poznata kao "pjesma Coleridgeu". Wordsworth je bio britanski pjesnik laureat od 1843. do smrti od upale plućne maramice 23. aprila 1850.

Rane godine[uredi | uredi izvor]

Drugo od petero djece Johna Wordswortha i Ann Cookson, William Wordsworth rođen je 7. aprila 1770. u Cockermouthu u Cumberlandu,[1] dijelu pitoreskne regije u sjeverozapadnoj Engleskoj poznatom kao Lake District. Williamova sestra, pjesnikinja i autorica dnevnika Dorothy Wordsworth, s kojom je bio blizak cijelog života, rođena je sljedeće godine i njih dvoje kršteni su zajedno. Imali su još tri brata: Richarda, najstarijeg, koji je postao advokat, Johna, rođenog nakon Dorothy, koji se otisnuo na more i smrtno stradao 1805. kad je brod kojem je bio kapetan, Earl of Abergavenny, doživio brodolom kod južne obale Engleske, i Christophera, najmlađeg, koji je ušao u crkvenu službu i napredovao do funkcije upravnika Trinity Collegea u Cambridgeu.[2]

Djela[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Wordsworth House", Images of England, English Heritage, arhivirano s originala, 6. 6. 2011, pristupljeno 16. 12. 2018
  2. ^ Appendix A (Past Governors) of Allport, D. H., & N. J. Friskney, A Short History of Wilson's School, Wilson's School Charitable Trust, 1986.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak William Wordsworth koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.